ANASINIFI DİLİMİZİN ZENGİNLİĞİ PROJESİ

Anasınıfı çocukları, şiir ve şarkı çalışmaları ile dil becerilerini geliştirmeye yönlendirildi. Bu sayede ifade kabiliyetleri pekişti. Çocuklara yönelik düzenlenen 23 Nisan şenliklerinde gerçekleştirilen etkinlikler kelime bilgisini artırmaya ve iletişim becerilerini, sosyal-duygusal gelişimi güçlendirmeye katkı sağladı. Nisan ayındaki Dilimizin Zenginlikleri Projesi etkinlikleri, çocukların dil becerilerini artırmada etkili olmuştur. İnteraktif yöntemlerle de desteklenen etkinlikler, öğrencilerin dil gelişimini teşvik etmiş ve kelime dağarcıklarını zenginleştirmiştir.

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Mart Ayı Raporu

Projenin Amacı

Dilimizin Zenginlikleri Projesi; okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir.

Projenin Mart Ayı Eylem Planı Faaliyetleri

- Etkileşimli kitap okuma yönteminde belirlenen bilinmeyen kelimelere yönelik Söyle-Çiz etkinliği gerçekleştirildi.

(1-8 Mart 2024)

- Kelimeler temalar bağlamında ayrıştırılırdı.

(11-15 Mart 2024)

- Tüm sınıfın etkin katılımıyla bilinmeyen kelimelere yönelik kelime kartları hazırlandı.

(18-22 Mart 2024)

- Hazırlanan kartlar ile Düşün-Bul Uyaklı Kelime Söyle, Eş/Zıt Anlamlı kelimeyi Söyle etkinliklerinden uygun olanları uygulandı.

(1-29 Mart 2024)

Raporun Sonucu:

Dilimizin Zenginlikleri Projesi okul öncesi eylem planı Mart ayı eylemleri etkili bir şekilde gerçekleştirildi. Projenin amacı olan dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesine büyük bir katkı sağlandı. Mart ayı eylem planında bilinmeyen kelimelerle planlanan etkinlikler gerçekleştirilerek çocukların kelime dağarcığı zenginleştirildi. Uyaklı kelime ifadesiyle bu proje vesilesiyle tanışmış oldular. Çocuklar kendi kartlarını oluştururken hem çizim becerileri hem de sunum becerileri desteklenmiş oldu.

Anasınıfımızda “Dilimizin Zenginlikleri Projesinde” Şubat ayı için uzaktan yakın ilkesine uygun olarak çocuğa Türk Kültürüne yönelik çerçeve oluşturacak ögelerden “Misafirperverlik” konusunu ele aldık. Aile katılımı desteği ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda; şiir, şarkı, hikaye anlatımı vb. etkinliklere yer verdik. Çalışmalarımızı konuyla ilgili sanatsal etkinliklerle de renklendirdik. Çocuklarımız hazırladıkları çalışmaları ailelerine sunarken büyük bir mutluluk içindeydiler. Bu güzel çalışmalarından dolayı velilerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz

Okul Öncesi Dilimizin Zenginlikleri Projesi ocak ayı etkinlikleri içinde yer alan yazar daveti çalışmasını gerçekleştirdik. Çocuk edebiyatı alanında çalışan yazar etkinliği için; Rengin Kızıldoğu ile görüşülüp, sınıfa davet edildi. Okulumuza zaman ayırıp, çocuklarla sohbet eden yazarımız, kendi eseri olan hikaye kitabını büyük bir sevgiyle onlara okudu. Bu özverisinden dolayı yazarımız Rengin Kızıldoğu’ ya teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

Okulöncesi eğitim aralık ayı eylem planında yer alan pano hazırlanmış ve anasınıfı öğretmenimiz Neval Demirtaş; Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü’nden Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı’nın online vermiş olduğu “Etkili Kitap Okuma” eğitime katılmıştır

Dilimizin Zenginlikleri Projesi” Kasım ayında; Klasik eser okumaları, kitap fuarına gezi, veli bilgilendirme toplantısı, veli gözlemci etkinliği, evde ve okulda kitap okuma, EBA dan kitap dinleti etkinlikleri gerçekleştirilmiştir. Etkinlikte gösterdikleri özveri için sayın velilerimize, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Sayın Velilerimiz;

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf TEKİN tarafından 1 Kasım 2023 tarihinde "Dilimizin Zenginlikleri Projesi" tanıtılmıştır. Bu kapsamda çocuklarımızın dilimizin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşması ve düşünce dünyasını geliştirmesi amacıyla okul öncesi eğitimden başlayarak tüm eğitim kademelerinde söz varlığını zenginleştirmeyi sağlayacak çeşitli çalışmalar uygulanacaktır.

Biz de Hasan Celal Güzel Anadolu İmam-Hatip Lisesi olarak “Dilimizin Zenginlikleri Projesine katılım sağlayacağız. Proje kapsamında her hafta uygulayacağımız etkinliklerimiz olacak.  Bu projeyi siz değerli velilerimizin katkılarıyla amacına ulaştıracağımıza inanıyoruz.